1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendivalimistest, Evelin Ilvesest ja SOS Lasteküla lastest
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendivalimistest, Evelin Ilvesest ja SOS Lasteküla lastest

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendivalimistest, Evelin Ilvesest ja SOS Lasteküla lastest

Heade uudiste saade Kesk-Eesti Tres algab saatejuhtide Mati Palmeti ja Monika Kuzmina aruteluga selle üle, kas presidendivalimiste teema kuulub heade uudiste sekka või on see tõsisem teema. Monika märgib, et naise valimine riigi etteotsa on tegelikult väga tore, lihtsalt poliitikajutud kipuvad alati teise kanti minema. “Hea ja targa naisega muutuvad asjad riigis paremaks,” usub ta. Kuivõrd Mati kipub juttu võimumeeste napsitamisele veeretama, arvab tema kolleeg kohe, et tollel mõlguvad meeles Eesti Ekspressis avaldatud vähe teada faktid Kersti Kaljulaiu kohta ja tema positiivitarina leidis sealt hoopiski info, et uus riigipea on linnuhuviline. Mati rahustab vestluskaaslase maha, öeldes, et ükspuha, mis president teinud on, naise valimine sellele ametipostile on juba iseenesest väärtus.

Mati irooniat tabanud Monika tahab kuulda, kas kolleegi tutvusringkonnas on kedagi ühegi plekita inimest. Mati nõustub, et inimene ikka vääratab, nagu üks mõrvargi, kes kohtus väitis, et soovis korralikuks inimeseks hakata, aga vääratas ja lõikas kellelgil kõri läbi. Edasi palub Monika raadiomeest, et too võib ülejäänud kuus päeva ja mõned tunnid peale rääkida mistahes negatiivseid uudiseid, kuid GoodNewsi ja Tre ühine pooltund peaks positiivsuse päralt olema, sest tema naudib neid ühiseid arutelusid. “Hea uudis ongi see, et inimene võis purjus olla ja kiirust ületada, aga sai ikkagi presidendiks,” resümeerib Mati. Monika nendib, et nende nagistamise taga on külalise puudumine — eelmises saates oli multitalent Martin Saar ja Mati oli tervelt 10 minutit vait. “See oli eriolukord, meil oli stuudios mõistlik inimene,” täpsustab too.

mati-palmet

Mati nendib, et tollest külalisest jäi teda jälgima tikutoosi suurune õlimaal. Raadiokuulajatele selle olemust ta edasi rääkida ei oska, mõtteks on karp, mida me enda ümber ise ehitame, küll aga on tal meeles Martini mõned selgitused, mis jäidki peas toimima. Ka Monika meenutab hea sõnaga külaskäiku kunstniku stuudiosse, kus ta leidis eest väga inspireerivad pildid ning ka Martini muusikat peab ta väga heaks. Monikal on ka hea uudis — nimelt lubas Martin ühel ilusal sügispäeval kogu MediaMarketingi tiimi viia maalima. “Martin on isegi solvunud, kui teda nimetatakse andekaks, sest tema puhul olevat selle taga suur töö ning kõiki inimesi on võimalik maalima õpetada,” räägib ta. Mati võtab üles Monika varasema märkuse, et heade uudiste ankur olevat kord isegi ilusa ingli joonistanud… selja tagant. Nimelt on Mati kirikus näinud maali vette laskuvast tuvist, mis ei vastanud kuidagi linnu anatoomiale ja ta usub, et parim lahendus on joonistada äralendavat tuvi ehk vaid selle sabasulgi ja ingli puhul jalataldu.

Monika naaseb presidendivalimiste juurde ja tahab teada, kas kaasvestleja oli varem Kersti Kaljulaiust midagi kuulnud. Mati tunnistab, et kuigi ta on raadioinimene, pole ta euroametnikest kunagi huvitatud olnud, nagu ka mitte nõukaaja nomenklatuurist. Praegugi ütleb ta ennast teadvat vaid neid ametnikke, kes on Eestis soojadel kohtadel olnud. Ta usub, et Kersti Kaljulaiul on võimalik oma nimi kuldsete tähtedega kirjutada ja arutledes selle üle, kas uuest riigipeast saaks pigem Margaret Thatcher või Angela Merkel, arvab raadiohääl pigem Raudset Leedit tulevat. Mati toob välja ka tõe, et paratamatult on Eesti rahva ja Brüsseli huvide vahel mõningane ja seejuures loomulik lahknevus ning presidendist oleneb, kumba huvisid ta hakkab ametis olles eelistama. “Kui ta ütleb, et esindab mõlemaid, siis ta valetab!” leiab Mati.

Monika arutleb nüüd selle üle, kas keegi valijakogu inimestest võiks öelda, kas ja kuidas presidendivalimistel miski untsu läks –  kas kellelgi häbi ka on? Tema ise oli asjas sees aegadel, kui Toomas Hendrik Ilves valiti Arnold Rüütli ees riigipeaks väikese häälteenamusega. Monika toetus kuulus sel korral Arnold Rüütlile, kes valituks ei osutunud, kuid mitte valimine ei tulnud sel ajal jutukski. Mati omalt poolt leiab, et valgete lehtede postitamine valimiskasti oli täiesti demokraatlik võimalus ja kellelgil pole õigust etteheiteid teha nendele, kes valimistel vaid ühe kandidaadi seast kõrvale otsustasid jääda. Monika võtab taas järje üle ja leiab ebaõiglase olevat selle, et viis kandidaati tegid pikad debatid läbi ja jäid kõrvale, tundmatu inimene aga tuli ja sai ametipostile, kuigi temast polnud keegi midagi kuulnud. “Kummaline otsus, aga kui tagajärg on hea, siis on kõik korras,” võtab Mati kokku ja naaseb 1995. aastasse, mil praegune president jäi 0,5-promillise joobega vahele. Meenutades oma tollaseid seiklusi, kus ta pidi pärast pudeli õlle ärajoomist puhuma, politsei sai tulemuseks 0,1 ja tal lubati edasi sõita, leiab Mati, et Kersti Talvikul pidi ikka 5-7 korda suurem joove olema, kui politsei ta roolist kõrvaldas ja karistas. Aga 21 aastat on möödas, leiab saatejuht lõpetuseks.

Monika läheb nüüd Evelin Ilvese autorisaate juurde, mille paari osa lindistamisel käis ka GoodNewsi tiim ja kus ühes osas oli 3 persooni, kellest kahega, Arne Lauri ja Urmas Sõõrumaaga on portaalis intervjuusid teinud ning kõigi nende lugusid saab heade uudiste portaalist lugeda. Positiivitar leiab, et esileedist oli suur julgus sellist saadet teha ja ta tegi pärast monitooringut, millest selgus, et kuigi saade sai palju negatiivseid kommentaare, oli ka kiidusõnu omajagu. Mõlemad saatejuhid leiavad, et Evelinile tuleb lihtsalt aega anda ning Mati uurib, et kas katsetusi jumaldav kolleeg ka pärast saadet elukaaslasega mingeid katsetusi tegi, kuid Monika kinnitab, et kingituseks saadud kookosõli on veel puutumata.

Mati toob negatiivsete ja positiivsete reageeringute võrdluseks uuringu USA-s, kus saadet vastavalt hea või halvana hinnanud inimestelt küsiti, et mis paneb neid siis sellist saadet üldse vaatama. Mõlemal puhul oli vastus üks — nad tahtsid teada, mida skandaalne saatejuht järgmisena ütleb. Saatejuht võtab edasi käsile saate Kuu-uurija, mis tema sõnul kogub klikke kui kahjurõõmule ehitatud saade.  Nii näiteks võttis just see saade Tallinna loomaaia direktori puhul käsile teema, mis teda otseselt ei puudutanud. alandas inimest kaks nädalat enne tema ümmargust sünnipäeva ja ilmselt hõikasid raha lugevad saatetegijad selle peale: “Geniaalne!” Sama leiab Mati ka Kuu-uurija Keskerakonnale mõeldud saate puhul, kus saatetegijad käisid kohal, pingestasid oma küsimustega olukorda, saavutati konflikt, kuid ajakirjanduslikult ei andnud see saade kohe mitte vähimatki tulemust, ärritatud inimesi vaid provotseeriti ja siis nauditi seda. Saatejuht leiab, et Evelini saade on sellest punktist vaadatuna väga tugev, isegi kui paljuga selles nõus ei olda. Monika on teinud kohvikus intervjuu kunagise esileediga ja sedagi saab GoodNewsist lugeda.

Järgmine teema on kurvavõitu, kuid selle eesmärk on hea. Nimelt SOS Lasteküla algatanud kampaania, mille eesmärgiks oleks, et viis last leiaksid isa ja ema, kellel on majanduslikke vahendeid ja armastust üle. Ka Monika pere on vastust ootamas, aga kampaaniast saab ülevaate heade uudiste portaali Heategu leheküljel. Edasi loeb Monika ette just neile lastele pühendatud luuletuse, mille järel Mati ohkab: “Oh sa Issand, kui ilus!” ja mille saate üle kuulata pühapäevases kordussaates. Siis tahab Mati kolleegilt teada, kas too on kursis, mida tähendab Suur Hall, kellest räägitakse ka tuntud laulus “Kui on meri hülgehall”. Tegemist on sügava masendustundega, mis haarab rannarahvast ja eriti meremehi aegadel, mil meri on tormine ning laevnikel pidi see eriti ränk olema. Tegelikult on jutu aluseks GoodNewsi top-tabelisse ilmunud lugu, milles soovitatakse, et kui tahad õnnelik olla, mine mere äärde, sest sinine värv rahustab ja lainemüha tühjendab alateadvust liigsest. Mati leiab loos algul eestlasliku morbiidsuse, et minge aga randa, kus ootab suur vaenlane, kuid lülitub kohe ümber sellele, et avara mere ääres tundub iga probleem pisikesena. Monika meenutab reisi Itaaliasse, kus ta nägi pimedates mägedes kiriku valgustatud risti ja maju kuristike serval, mis tõi tunnetuse, et me oleme maailma avaruse kõrval pisikesed.

Mati jätkab soovitusega käia mere ääres, sest ka meis on väidetavalt 75% vett ja kui seegi ei aita, siis tuleks pöörduda selgeltnägija poole, kes teatab, et teil on needus peal, see kestab veel vaid 7 põlve ja siis on taas kõik korras. Tegelikult on selle jutu aluseks info, et Eestisse tuleb väga kuulus vaimne inimene Venemaalt, kelleks on Natalja Onufrieva. Monika jutu järgi on tegu naisteadlasega, kes on saanud väga mainekaid teadus- ja meditsiinimaailma autasusid ja tunnustusi ning on neis ringkondades kõrgelt hinnatud, olles ise samal ajal tõsine süvausklik, kes pakub hingeabi. Tema poole pöörduvad ka Venemaa õiguskaitseorganid, leidmaks kadunud inimesi ja kurjategijaid. Eestisse saabub ta 16. oktoobril ja peab siin loenguid. Lugusid temast saab samuti lugeda heade uudiste portaalis.

Saate lõpetuseks loeb Monika ette ühe oma luuletuse, millisesse võib igaüks oma panuse panna. Selleks peab Monikale Facebooki kirjutama ja ütlema, mida võiks lisada. Heade uudiste saadet saab kordusena kuulata Kesk-Eesti Tres pühapäeva hommikul kell 15 ning Rapla ja Pärnu sagedusel juba hommikul kell 9. Seni püsige heade uudiste lainel, kuulake Kesk-Eesti Tred, mõelge SOS Lasteküla lastele ja ärge laske Suurt Halli enda kallale!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 06.oktoober 2016Monika Kuzmina
Head Uudised GoodNews