1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUMA, TRE JA GOODNEWS SOOVITAVAD! Heade uudiste saade on läbinisti positiivselt jõuluhõnguline
KUMA, TRE JA GOODNEWS SOOVITAVAD! Heade uudiste saade on läbinisti positiivselt jõuluhõnguline

KUMA, TRE JA GOODNEWS SOOVITAVAD! Heade uudiste saade on läbinisti positiivselt jõuluhõnguline

Jõuluaegne heade uudiste saade, mis on eetris Kuma ja Tre Raadios algab väga eriliselt, see nagu kutsub ja väreleb… aga seda saab paremini kogeda otse-eetris, sest tegu on kauni muusikalise avalooga. Etteruttavalt võib öelda, et meloodiaid mahub saatesse omajagu. Kuma-poolne saatejuht Mati Palmet nendib, et jõulude ajal on headel uudistel sellised piirid, kus need peavad tõesti vaid head olema. Oma kustumatus skeptilisuses ei jäta ta mainimata, et jõulud on aeg, kus aasta otsa tõprana käitunud inimene teeb ühe pisikese heateo ning naudib, et tema on hea ja inimesed tänaval on seevastu kurjad.

GoodNewsist on kohale tulnud Monika Kuzmina ja Joanna Müür ning nemad sätivad paika, et täna räägitakse ainult heade inimeste headest tegudest praeguses hetkes.

KUULA ENNE EDASI LUGEMIST LAULU!

Monika esimesed tänusõnad kuuluvad Saksa Taksole, kelle auto veab igal kolmapäeval suurema või väiksema kamba rahvast Paidesse heade uudiste saate lindistamisele. Teiseks tänab ta neid 15 998 inimest Soomest, kes on tänavu portaalis häid uudiseid lugemas käinud ning Joanna lisab sinna 2416 inimest USA-st. GoodNewsi Top 20 kõige eksootilisemaks riigiks on Tai. Monika arvab, et osaliselt on põhjuseks portaali ingliskeelne nimi, mille masenduses inimene netiotsingusse sisse lööb, sest tal on pahadest uudistest kõrini, ning Mati seostab tulemust seksituristidega. Järgmine arv on veel löövam — kolme aasta jooksul on GoodNewsi postitusi loetud 1 078 300 korda. Monika rõõmustab miljonäriks saamise üle ja Mati leiab, et miljon on arv, millel on kaalu. Temal on miljoni kohta isegi luuletus: “Paistab välja teiste seast, ei saa välja peksta peast!” Joanna, kes on jõulusalme lehitsenud, teab, et need on kas väga südamlikud ja silmi niiskeks tegevad või stiilis “Jõulumees sai vastu tatti…”

KUM_1986

Naastes GoodNewsi statistika juurde, toob Monika välja uue numbri: kolme aasta jooksul oli sisutihedam päev tänavu 3. detsembril, kui portaali külastati 18 848 korda, mis tema sõnul on sipupükstest välja astuva portaali puhul hea tulemus. Mati tunneb seepeale muret, et kas portaal nüüd sootuks püksata pole, kuid Monika hinnangul on heade uudiste edastamisel jumet ja konkurentsivõimelised ollakse ka. Edasi läheb jutt saate algusloo peale, mille sõnumiks on “Meie oleme maailm!” ehk Monika jutu järgi: “Kõik algab meist endist — kui räägime häid sõnu, teeme häid tegusid ja hoolime kõigest, mis meie ümber toimub, saab elu parem olema!” Tema kolleeg leiab selles jutus sarnasust traditsioonilise missikõnega ja siis tuleb jutuks aps Miss Universumi valimisel, kus kroon pandi algselt vale neiu peakese peale. Loost on välja koorunud teooria, et seda tehti meelega, sest iludusvõistlus ei huvitanud ammu enam kedagi ja intriig taastas pisut huvi. Mati esitab retoorilise küsimuse: “Millised uudised siiski müüvad?” ja Monika hõiske peale “Head!” nendib ta: “Kui kuri peab olema hing, et selles missiuudises head leida!”

Järgmisena hakkavad Joanna ja Monika välja tooma teadaolevaid või tundmatuid fakte jõulude kohta. Nii näiteks on jõululauluke “Jingle Bells” 150 aastat vana, loodud USA-s ja saadetud eetrisse isegi kosmosest. Mati teab, et loo autor polnud isegi eriline muusikakirjutaja, vaid lõi selle laulu oma perele, kuid seda on peetud võimsamaks kui paljusid sümfooniaid. Kuma raadiomehel on isegi saate eetrisse laskmiseks üks versioon sellest loost ning sedagi kuuleb nüüd ja kohe. Täpsustuseks võib lisada, et helinate asemel kostub lauluversioonist lühike ja lööv “Auh!” ning Monika kommentaar on “Lauluke oli ilus!”

KUULA RÕÕMUKS!

Aga edasi loeb Joanna ette fakti, et ka jõuluvana habe on alles 150 aastat vana ja see tekkis tänu ühele Ameerika karikaturistile, kes arvas, et jõulumehele habe sobiks. Mati andmetel on punane kuub seotud Coca-Cola reklaamiga möödunud sajandi 30-ndatest ning seltskond nendib üheskoos, et meil kõigil on jõuludest oma nägemus.

Mati arvab, et tänapäevane jõuluvana on tegelane, kellega väga arvestama ei pea, aga tema kartis oma lapsepõlves näärivana väga. Mitte üldsegi vitsa pärast, vaid pigem kartis tollane poisike, et näärimees teab mingeid jamasid, mille tema ise on unustanud. Jõulufaktidest toob Monika välja veel jõulukuuse päritolu ja ta õpetab ka neid, kel kuusk veel ehtimata, seda lihtsalt ja kuludeta tegema. Hea kingitus oleks näiteks kirjutada kallile inimesel tänukiri, see rulli keerata, kokku siduda ja leidmiseks jõulupuule riputada. Mati lisab, et Ameerikas antakse jõulukingitusega kaasa ka tšekk ja ameeriklastel ongi kombeks kingid pärast pühi tagasi poodi viia — millal see komme Eestisse jõuab?

Monika meenutab seda, kuidas nende pere on soovide kirjapanemise teel jõulukingituste valikut korraldanud, Mati aga peab seda raamidesse surumiseks ning soovitab otsest ja demokraatlikku väitlust teemal, kes mida saab ja kuidas eelarve seda välja kannatab. Kuivõrd saade on tulvil jõulumeloodiaid, laseb Monika eetrisse tuua venekeelse laulu, mille kohta tema kolleeg ütleb: “Kui ma tahan minna magusalt madalale, vaatan ma “Võimalik vaid Venemaal” ja siis haarab mind täpselt selline mõnus surin nagu seda laulu kuulates.”

ELU EI PEA ALATI VÄGA TÕSINE OLEMA, EKS? KUULA LAULU!

JA KA NEIL OLID FÄNNID!

Edasi aga jätkab Joanna talle meeldinud lugude tutvustamist. Nii näiteks annetasid inimesed toidupangale abivajajate tarvis 44 624 kilogrammi toiduaineid. Monika hinge on puudutanud TV3 saade “Inglite aeg”, mille toetusnumbrile on helistatud 31 000 korda ja annetatud üe 216 000 euro. Mati jälle nendib Piiblis olevale lesknaise ja vaskrahade loole mõeldes, et heategevuses on andmise rõõm eriti meeldiv anonüümsuse kaudu, mis tähendab, et tänu ei jõuagi sinuni, kuid sul on hea meel, et said kedagi kusagil aidata. Ta meenutab hiljutist kassisõprade annetust, millest ta Kuma raadios ka rääkis — need inimesed ei oodanudki tänu ja karvased käpalised ei jaga üldse jõuludest midagi, aga neil hakkas annetatust kindlasti parem.

Ka Monikal on rääkida lugu sellest, kuidas ta helistas ühele sõbrale ja tolle esimene küsimus oli, et kas talle on GoodNewsi lutikas külge pandud. Nimelt tuli see mees, kelle eesnimeks on Madis, just tagasi Nõmme päästekomandost, kuhu ta oli ette teatamata viinud jõulutordi. Madis teeb igal aastal jõuluheategusid ja seekordne sai heade uudiste portaalis kajastatud.

Mati sooviks oleks jõulud terve aasta peale ära jaotada, et poleks seda aasta lõpus väsimusest kustunud pilkudega tõmblemist. Monika enam jõulude eel ei tõmble, ja kui ta on varem olnud sel ajal kurb ja mõtlik, siis tänavu lubab ta olla pingevabalt koos oma pere ja lähedastega. GoodNews töötab muide ka pühade ajal, edastades lugusid toredatest inimestest. Monika jaoks on aasta südamlikum lugu 102-aastasest Põlvamaa memmest, kes annetas arvestatava summa invataksoteenust osutavale Ants Väärsile uue auto soetamiseks. Monika jõuluheateo soovituseks on see, et me jätaks ära halvad mõtted teiste inimeste suunas ja jõulutrikina soovitab ta igale halvale mõttele kohe hea otsa mõelda. Veel soovitab ta heategijahingega inimestel otsida üles need arvukad heategevusorganisatsioonid, kes otsivad vabatahtlikke — neid vajatakse alati

Heade uudiste portaali looja pakub välja veel ühe mõtte — inimesed võiks oma väikesed ja suured soovid ja unistused kirja panna, kanda seda nimekirja näiteks rahakoti vahel ja aasta lõppedes vaatada, millised neist on täitunud. Selline läbimõtlemine võib viia selleni, et osa neist ongi reaalsuseks saanud. Monika annab edasi ka eelnimetatud Madise soovituse minna jõulude ajal kirikusse, seda ka siis, kui ise seda ei taha. Ja lõpetuseks loeb ta ette ühe oma luuletuse, mis on inspireeritud Anu Saagimist ja mille kuulmiseks tuleb kindlasti heade uudiste saadet eetrist nautida.

Lõpulooks saab järjekordne võõrkeelne lugu ja selleks on “Feliz Navidad.” Selle loo kohta ütleb Mati, et tegu on jõuluimega, ainsa looga, milles said kokku tema ja Monika muusikamaitsed, nagu saavad kokku erinevad elemendid tuumapommis.

VAHVAT JÕULUAEGA HEA MUUSIKA SAATEL, MIS IGANES SEE HEA KA TEIE JAOKS POLE!

Heade uudiste saade on Kuma eetris neljapäeval kell 11.20 ja kordusena Tre Raadios pühapäeval kell 11 ning Kumas kell 15. Seniks aga ilusaid jõulupühi ja toredat aastavahetust heade uudiste saate tegijatelt!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 24.detsember 2015Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top50

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews