1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. EETRIS ON HEAD UUDISED! Saates on eriline võistlus ja sellega seotud erilised inimesed
EETRIS ON HEAD UUDISED! Saates on eriline võistlus ja sellega seotud erilised inimesed

EETRIS ON HEAD UUDISED! Saates on eriline võistlus ja sellega seotud erilised inimesed

Kuma Raadio heade uudiste saade algab tavapärase saatejuht Mati Palmeti sissejuhatava osaga, mille järel tuleb teise saatejuhi Monika Kuzmina poolt kohale toodud külaliste tutvustamine. Ühe neist tunneb Mati kohe ära — see on Elviira Jakobson, kes on majas juba teada rammumeeste ohjeshoidjana. Ehk siis tema hoidis varem jõujuurikate ühingu korralduslikul poolel silma peal.

Teist külalist iseloomustab Monika kui ilusat, tarka ja osavat, ja kui need sõnad kehtivad ka Elviira kohta, siis meeskülalise puhul lisandub ka sõna “tugev”. Muidu aga ütleb naissaatejuht tutvustatava kohta, et too on rahulik ja korralik nagu koolipoiss ning Mati nendib märkusena, et külalist pole veel nimepidi nimetatud ja Monika parandab ruttu vea — selleks on võitluskunstide sõdalane Edvin Erik Kibus. Põhiteemaks on 17. oktoobri suursündmus Tallinnas ehk võitluskunstisarja King of Kings Grand Prix etapp.

Mati ütleb seepeale, et head uudised on juba mõnda aega keskendunud spordile, nagu ka nüüd Kuma Paide-Türi jooksu eel, kui toimuvad jooksusaated. Kui aga näiteks jooksjate või ratturite puhul on üksteise nügimine suur viga ja ebaviisakus, siis võitluskunstides maksab pigem: “Kui litaka ära annad, siis ei pea vabandama, vaid saad punkti.” Edvin nõustub, et nii see ongi, ainult et kontrollitud keskkonnas.

2

Esimene küsimus puudutab K1 reeglite tähendust selles võtmes, et kuidas on sellesse ühendatud kickboxing, tai poks, kudo, taekwondo ja teisedki alad. Edvin selgitab, et K1 on kõigist reeglitest kokku pandud reeglistik, K-täht on kõigi alade nimetuses sees ja number 1 tähendab, et nad on kokku toodud. Ehk siis K1 on segu kõigist võitluskunstidest, milles võideldakse ringis ja püstijalu.

See paneb Matit mõtlema sellel, et kuidas saavad K1 reeglitega hakkama need mehed, kes on ennast kindlal ala teostanud — kas mingi oma ala reegel ühises reeglistikus annab eelise? Edvini sõnul saab punkti iga käe- või jalalöögi eest ja erilisi eeliseid ei teki. Monika julgeb nüüd küsida küsimuse, mida ta ise eriti asjatundlikuks ei pea — mis juhtub siis, kui reeglid lähevad võitlejal ringis sassi? Külalise sõnul võitlejad üldjuhul teavad reegleid, kuid juhtub ka valesid lööke valedesse kohtadesse. Tavaliselt kohtunikud teevad selle peale märkuse, kuid väga raske eksimuse eest võidakse ka diskvalifitseerida. Edvin täpsustab, et valesid lööke tuleb ette, sest vastane ju liigub ees, kuid kui asi hakkab korduma, siis on eeldust arvata, et reegleid rikutakse meelega.

“Kas hoiatused võivad punktiarvestuses mõjuda?” uurib Mati. “Jah, kui matš on tasavägine, siis arvestatakse kõiki aspekte ja kui hoiatusi on palju, siis võib see punktiarvestust mõjutada,” vastab poksija.

5

Mati uurib edasi, et kas tuleb ette seda, et hing läheb täis ja laksad meelega valesti? Edvini jutu järgi on võitlusspordis samuti olemas mõiste “dirty boxing” ehk alatud võtted, mis võib tähendada ka seda, et endale võetakse puhkamiseks aega, näiteks hambakaitsmeid välja sülitades — nagu jalgpallurid, kes ennast oiates maha viskavad — kuid kohtunikud tabavad selle üldjuhul ära.

“Kui Monika ütles, et toob kaasa poksija, kujutasin ette, et nina on lömmis ja kõrv ripub — kuidas sul on õnnestunud sellest asjast nii sileda poisina välja tulla?” uurib saatejuht. Edvin nendib, et tal on tõesti hästi läinud ja ta pole raskemalt viga saanud. Tal oli 12. septembril viieraundine raske matš, seega on mees värskelt lahingust tulnud.

“Ringis olen ma võitleja, aga väljaspool seda oleks mina ilmselt viimane, keda näiteks kümne inimese hulgas poksijaks peetaks,” arvab ta. Lisaks tingib Edvini arvates just rahulik olemine seda, et baaris keegi temaga tüli norima ei tule.

8

Mati küsib, et kas mingi viha peab ringi minnes siiski olema ja kas tekib vahel tahtmine vastasele haiget teha. Edvini sõnul on tegu pigem sportliku vihaga, mille tekitab võitlusringi adrenaliin, eriti kui on näha, et löögid mõjuvad vastasele, kuid haiget ta meelega kunagi ei tee. Seepeale nendib Monika, et Edvinile otsa vaadates ei ütle kuidagi, et too on poksi- ja löömamees.

Monika sõnul on väga muljetavaldav see viis, kuidas Edvin läheb Eesti muusika saatel ringi, lipp õlgadel, samas näidatakse temast videot ja tahab teada, kas sellisel viisakal, haritud, rahulikul, 10 aastat poksiga tegelenud noorel mehel on kõik see aidanud mingeid uusi uksi avada. Edvini arvates avanevad uksed just õigel hetkel ning talle meeldib see ala, talle meeldib ümber lükata stereotüüpe, mis on võitluskunstide kohta tekkinud. Võitluspoks on tema hinnangul selline, kus peab olema külma närvi, kõik peab olema läbi mõeldud, muidu kõrgele tasemele ei jõua. Ringi minnes on ta keskendunud pigem eelseisvale võitlusele ega saa endale emotsioone sisse lasta, kuid pärast matši videot vaadates ütleb Edvin tõesti tulevat väga üleva tunde, eriti kui ta näeb, kuidas rahvas kaasa elab.

7

Siinkohal lisab Elviira, et talle meeldib Edvini sisenemise juures see, et ta pole võlts, ta on täpselt oma maailmas — suurvõistlustel on muidu väga palju show`d näha.

Edvin nendib, et võitlejale on iga matš oluline, King of Kings aga eriti, sest sinna tuleb arvukalt pealtvaatajaid, Eurosport teeb ülekande ning see on võimalus Eestit ja siinset võitlussporti kogu maailmale näidata. Oma rahva ees esinemine lisab tema sõnul pinget nagu ka tugev vastane, tugev toetus omadelt on samuti ülioluline.

Mati uurib, et kas vastase löögi tajumine on sama oluline kui ise löömine ja Edvini sõnul ei lähe kunagi ükski matš nii, et ise lööke ei saa. Löögitaluvust otseselt poksijad ei õpi, kuigi saatekülaine on näinud ka võikaid videosid, kus mehed lasevad oma lõuga tümitada. Oluline on siiski pidev treenimine, mis annab oskuse lööke vastu võtta.

3

Monika küsib traditsioonilise küsimuse ehk siis tahab teada, kas Edvin unistas juba lapsena võitluskunstidest. Selgub, et Edvin alustas 10-aastaselt karatega, siis proovis kungfud ja liikus nii edasi. Tegelikuks valiku põhjuseks oli poisi astma — võitluskunstidega kaasnevad ka hingamisharjutused. “Edasi oli koht, kus käia ja lõpuks sain aru, et see on ala, millega tahan tegeleda,” seletab ta.

Edasi läheb jutt karmimaks, sest saatejuhid tahavad teada, kas Edvin on nokaudis olnud. Selgub, et on, kuid pole sellega kaotanud. Ühes viieraundises matšis läksid tal esimesed kolm raundi hästi, kuid neljandas sai ta nokdauni, kukkus, sai siis veel löögi ja asi oli nii kaugel, et kohtunik oleks võitluse lõpetanud, kuid olukorra päästis raundikell. Edasi läks Edvin viiendasse raundi ja võitis matši, kui seda ta ise ei mäleta ehk siis kõike järgnenut ta ei mäleta alates sellest saatuslikust löögist, kõike nägi ta hiljem videost. Mati nendib, et ajupõrutus viibki 15-20 minutiks kõik mälestused.

Monika uurib, et kuidas kaotustest vaimselt üle saadakse. Edvini sõnul teab võitleja ringi minnes, et võit pole suuresti tema teha, lisaks on ju olemas kohtunikud ja vastane keda kontrollida ei saa. Tuleb keskenduda sellele, kui hästi sa ise teed. Ta nendib, et kaotus on valus, kuid tuleb asja võtta nii, et ka see on kogemus.

“Kas oskus kaotusest üle saada annab oskuse seda ka igapäevaelus teha,” küsib Monika ja Edvin seletab, et kogu see rutiin ja distsipliin, mille käigus õpitakse vastast tundma, tehaks kodutööd ja võisteldakse, paneb ka tavaasjad paika. Tema muidugi rutiini pubides ei maanda, tavaline on see, et koju tulles peseb ennast, sööb ja läheb magama. Praegu on Edvinil uus treener ja see tähendab treeningutes midagi uut.

9

Mati tahab teada, et kas suur ja ülbe vastane ka vaimu nõrgetab. “”Alguses oli küll nii, et mõtlesid, kuidas ta järsku nii suureks ja hirmuäratavaks sai, aga  nüüd võib vastane teha kurja nägu, kuid see paneb ainult muigama,” seletab Edvin. “Ettevaatlikuks teeb see, kui ta on rahulik ja naeratav.”

Monika järgmiseks küsimuseks on see, et kas võitleja kuuleb seda, kui treener ringi ääres talle nõu annab. Edvini sõnul tuleb treeneri hääl ringi kaasa. “Rahvad hõikeid korraks tajud, sa kuuled neid, kuid ei kuula, trennist tuttavat treenerit häält aga suudan eristada,” jutustab sportlane. “Aga kas sa ka kuulad tema nõuandeid?” pinnib saatejuht edasi. “Üritan seda teha, sest treener näeb võitlus kõrvalt, aga oleneb ka olukorrast,” vastab Edvin.

Edasi tuuakse vestlusringi seni kõrvalt kuulanud Elviira ja ta peab vastama Mati küsimusele — mille poolest erinevad rammumehed ja poksijad? Elviira sõnul taandub kõik pigem isiksusele ja ta polegi neid kahte seltskonda vaadanud erinevuste poolelt, pigem sarnasuse järgi ja see on eriline. “Trennis ja ringis on nad mehised  mehed ja toovad selle ka ellu kaasa — nad on tõelised džentelmenid,” lausub ta lisades, et nad on ka meeletult pühendunud.

4

Saatejuhi silmis on vähemalt rammumehed suured ja heasüdamlikud karumõmmid, kes on võimelised ka kiireid liigutusi tegema ja ta uurib, et kas mõni neist kaotuse puhul ka pea Elviira sülle tahab panna. Päris nii see siiski pole, need mehed on ikka tõelised mehed.

Mati võtab üles oma lapsepõlveküsimuse — kui panna vastakuti üks eriti hea poksija ja väga hea karateka, siis kumb võidaks. Edvin hoidub päris lõplikku tulemust paika panemast, kuid leiab, et poksijad üldujuhul ei oska jalalööke tõrjuda ja kuna neil on tugijalg ees, suudab karateka selle peagi jalalöökidega ära töödelda. Seega, kuigi võitlus võib ka teisiti lõppeda, on karatemehel lootust rohkem.

Monika viib jutu golfilainele, sest teatavasti käisid Edvin, Markko Moisar ja Maxim Vorovski tema kui golfiajakirja väljaandja korraldamisel golfiväljakul. Saatejuht tahabki teada, et kas nendel aladel on midagi ühist. Edvin arvab, kuigi tegu on kahe erineva alaga, on neis ka ühist: näiteks peab liikuma kogu keha, mitte ainult käed, peab arvestama ümbritsevate teguritega ning kõige suurem ühisosa on keskendumises. Monika meenutab võitlejate tõsist ilmet rajal ja muretseb, et ega neil igav polnud. Edvini sõnul jäi pigem päev lühikeseks, infot oli palju ja tahtnuks veelgi mängida. Monika küsimusele, kas ta sai kätte ka niinimetatud kliki, mis mängides golfari peast sageli läbi käib, vastab saatekülaline, et jess-tunne käis paar korda läbi küll.

Edvin isab, et temal polnud seda stereotüüpi ees, et golfarid vaid kõnnivad murul ja kujutlevad ennast sportlastena — ta teadis, et kasvõi vahemaad järgmiste aukude ja lippude vahel on tegelikult suured ja käia tuleb palju. Ta kartis pigem, et kas üldse pallile pihta saab.

Lõpetuseks räägib Edvin, et ta alustas oma Facebooki fännilehel kampaaniat, mille eesmärgiks on pakkuda austajatele 15-euroseid sooduspääsmeid tribüünikohtadele, kus on ringile hea ülevaade. Lisaks saab tema kaudu teha ka lemmiksärgist fännisärk Edvini logo ja tekstiga: “Mõtle peaga, võitle südamega!” Täpsem info on tema lehel olemas. “Ma saan fännidelt palju toetust ja tahan midagi ka vastu pakkuda,” selgitab ta.

Juttu tuleb veel ka sellest, mis on Edvini tipp ehk unistus, kuhu jõuda. Võitlejal on selleks esialgu King of Kingsi turniiril vastast võita ja meistritiitli vöö saada, siis tulevad ka edasised unistused või nagu ütleb Mati: “Üks nahk seinale ja veel padruneid laadida!” Päris lõpuks saab Edvin oma muusikaloo valida ja selleks on “Isamaa ilu hoieldes!” See valik paneb Monika mõtlema kõigist neist printsessidest ja kuningannadest, kes tahaksid võitlejat käevangus ringini saata. Mati lohutab seepeale, et Monikal ja Elviiral ongi nüüd võimalus Edvini käevangus saatest lahkuda.

Portaali GoodNews ja Kuma Raadio ühist heade uudiste saadet kuuleb kordusena pühapäeval kell 15 ning kuulajad on oodatud ka 17. oktoobril Saku Suurhalli King of Kingsi Grand Prix`etapivõistlusele, et elada kaasa Edvin Erik Kibusele ja teistele Eestit esindavatele võitluskunstide sõdalastele.

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 24.september 2015Võitluskunstide sõdalane Edvin Erik Kibus

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews