1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates jagatakse iluohutusnõuandeid
EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates jagatakse iluohutusnõuandeid

EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates jagatakse iluohutusnõuandeid

Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühissaade algab seekord tähtpäevajärgselt, sest raadiopoolne saatejuht Mati Palmet paneb kohe paika — tegu on uue kooliaasta esimese saatega, millele järgneb heade uudiste ankru Monika juubeldav: “Mul on jube palju häid uudiseid!”

Mati jätkab koolilainel, sest just Kuma levialas Türil kuulutati välja koolirahu ja Kumale intervjuu andnud haridusminister Jürgen ligi olevat seda nimetanud suure stressiaja alguseks ja mõnusa aja lõpuks. See kutsub esile naissaatejuhi protesti, sest tema kasutütar läks ülikooli ja poeg kuuendasse klassi küll rõõmsameelselt. “Aga sa ise ei läinud õppima, sellepärast sinul algaski õppeaasta hästi,” pakub kolleeg. Oma kooliaega meenutades nendib ta, et käis 11 aastat koolis ja viis aastat ülikoolis — nii palju ei antavat isegi mõrva eest. Üheskoos meenutatakse veel kooliaegu keskealiste sussikotti nõudvate õpetajate ja palju muu säärasega ning Monika viib jutu heade uudiste lainele.

Kõigepealt tutvustab ta siiski kaasakutsutud külalist, kasutades ohtralt ülivõrret naiselikus võtmes ja siis selgub ka külalise isik — see on ilukoolitaja Merilin Markov-Valm. Mati paljastab saladuse, et kahesilmajutus on kaassaatejuht kasutanud väljendit “paadunud koolitaja”, kuid siiski tähenduses, et inimene on oma põhimõtetes kindel ja oma valdkonnas arvestatav. Merilin nõustub “paadunut” seostama oma 18-aastase ilumaailmas töötamisega.

Monika meenutab autos räägitud juttu, et Eestis liigub ringi palju isehakanud ilutegijaid ja konkreetseks näiteks on 16-aastane neiu, kellele tehti püsimeik, mis tekitas meeletu kohkumise. Seega tuleb olla ettevaatlik ja teada, keda näo kallale lasete.

Merilin ütleb kindlalt, et alaealistel peaks püsimeigi tegemiseks olla vanemate luba ja seda peab kindlasti tegema professionaalse iluteenindaja juures. Mati arvates on püsimeik üks kaval sõna, mis mehele tähendab üldjuhul seda, et see püsib ühe päeva asemel kaks ja kui tütar ütleb isale, et läheb püsimeiki tegema, siis ei pruugi too aru saadagi, et tütar mõtles hoopis tätoveeringu peale.

Ilukoolitaja toonitab veelkord, et alalealistel tuleks püsimeigi tegemine kooskõlastada vanematega. “15-16-aastasel on puberteet, hormoonid möllavad sajaga, aga peaks olema kindel, kas ta seda kulmukuju või silmajoont tahab ka kahe aasta pärast,” selgitab Merilin.

Mati on tähele pannud, et kulmude püsimeik on peamine, mida tahetakse ja Merilin nõustub, et neid on juba niiöelda üle ühe näha, kuid seejuures on tähtis kvaliteet — kui naine pole teadlik, siis leiabki ta, et tema jaoks on tehtu ilus, sest see on parem kui enne, kuid tegelikkuses see nii pole.

“Miks see kivi isehakanute kapsaaeda lendab, kas nad teevad ükskõik kuidas juhtub, peaasi, et raha kätte saaks?” uurib saatejuht. “Ei, nad arvavad ise, et teevad kõike hästi, sest me näeme ise ju kõike omamoodi,” täpsustab külaline. “Aga ennast tuleb kogu aeg täiendada, sest tehnoloogia areneb pidevalt”. Ta toob näiteks, et kunagi oli moes täidetud kulm, praegu aga otsime taga naturaalsust.

Head Uudised2

Merilin vaatab üle ka Monika kulmud ja leiab, et need on ilusad, kuid saaks veidi ühtlasemaks teha. Naissaatejuht võtan info teadmiseks ja uurib, miks meil nii vähe püsimeigist kirjutatakse, kuigi tegu on ilutoiminguga, mis jääb aastateks. Samuti tahaks ta teada, millist paberit tuleks küsida iluhooldajalt, sest on ju pisukese kunstiandega inimesi, kes soetavad vastava aparaadi ja lihtsalt suristavad. Siit jätkab Mati, kes tahab omakorda selgust, kas saab teha tätoveeringut, mis mõne aastaga maha kulub. “Näiteks kirjutad praegu rinnale “Ei pagulastele” ja 2 aasta pärast on raha otsas ja tahad ühineda MTÜ-ga, mis pagulaste kaudu raha lüpsab,” toob ta näite. Ilukoolitaja selgitab, et seda tehakse pinnapealselt, mitte tugevalt naha alla ja aja jooksul kulub tätoveering maha.

Püsimeiki tehakse juba 13 aastat ja praegu hakkavad uuesti tulema need, kellele tehti seda aastaid tagasi ja kel on see nüüdsekshääbunud. Tollal tehti seda nagu tätoveeringut. Ka Merilini 15-aastasel tütrel tähekesed kätel hakanud kustuma ja jutuks on juba tulnud uuendamine.

Monika küsib, et kas ilutegijal tuleb ette ka seda, et keegi saadetakse tagasi, sest tal on niigi kõik korras. Merilin peab ennast inimeseks, kes tahab, et kõik oleksid ilusad. “Üldjuhul kui on naisel kenad huuled ja neid ära värvides on kõik perfect, siis ma ei soovita huulejoont muuta või täidlasemat huult — ma ei taha, et inimene kahe kuu pärast mõtleks, et miks ma seda tegin, olin ju niigi ilus,” selgitab ta.

Naissaatejuhi küsimuse peale, kui oluline on kena välja näha, kirjeldab Merilin oma raadiossetuleku-eelseid protseduure ja edasi küsib Mati selle kohta, et kui oluline on iluhooldus meeste tarvis. Ta meenutab Itaalias nähtud mehi, kes seisid lumivalges hommikumantlis 40 minutit peegli ees, et iga kui karv oleks paigas. Merilini sõnul on mehed hakanud enda eest hoolitsema, eriti noored Eesti mehed, kelle soengud tahavadki pidevat sättimist. “See toimib, ka maniküür ja pediküür on aktuaalne teema,” märgib ta.

Mati naaseb püsimeigi juurde, nendib, et kulmud ei pea tingimata mustad olema ja uurib, kas keegi pole tahtnud midagi ekstravagantset teha, näiteks ühe kulmu roheliseks või vikerkaarevärviliseks, “Jumal tänatud, et pole,” ütleb seepeale jumestaja. Tema teada on see USA-s ja Saksamaal üsna levinud. “Kui see kuulub inimese elustiili juurde, siis teeme ära, aga see peab kõigega kokku klappima,” arvab ta võimaliku tellimuse täitmisest.

Mõlemad saatejuhid uurivad nüüd, kuidas asjad siiski untsu keeratakse ja mida peaks meikija albumist kindlasti vaatama. Merilini sõnul on püsimeigi puhul tähtis käeasend, see ei tohi olla liiga sügavalt, peab olema pinnapealne, sest kui näonahka kaapima hakatakse, siis tekivad mikropraod ja järgneb paistetus, edasi aga on vaja juba desinfitseerimist ja ravi.

Merilin nendib, et püsimeigi korral on tähtis hooldus, kuid kuna meik on üsna kallis, siis sageli sellega piirdutakse. Tegelikult tuleks käia pooleteise kuu jooksul ka hooldamas, kuigi seegi pole just odav. “Hooldus on põhiline, sest just see tagabki 100% kvaliteedi,” täpsustab ta.

Mati küsib, et kas püsimeigil on nagu ka tätoveeringutel kole periood, mil see halb välja näeb ja selgub, et nii ongi. Kohe pärast selle tegemist ei maksa glamuursele üritusele minna, sest kulmude puhul on need intensiivsed, tugevad ja tumedad ega ole loomulikud. Loomuliku ilme omandavad need umbes poolteist kuud pärast hoolduse lõppu.
Merilin ütleb, et ilukoolituse kvaliteet sõltub sellest, kus seda omandad. Eesti koolitajad on tema hinnangul head. Õpilane saab sellest, kas tema õpetaja oli hea, aru siis, kui ise tööle hakkab.

Järgmine küsimus puudutab sertifikaati ehk Mati sõnul, kas tohib kohe oma fantaasia ja nõelaga teisele näkku minna. Merilini jutu järgi kohe püsimeiki tegema õpilased ei hakka, algul harjutatakse turult saadud notsu naha või lateksist kunstmodellide peal seni kaua, kuni tehnika välja tuleb. Mati fantaasia läheb seejuures kodusea tätoveerimisele punkseaks ja Merilinile tuleb meelde Saksa film, kus rokkari tütar tahtis isa jälgedes käia ja hakkas harjutama tätoveerimist põrsa peal.

Igal juhul andest rääkides ütleb Merlin, et püsimeigi tegijal ei pea olema kunstikooli haridus, kuid visuaalne nägemine peab olema. Tema jutu järgi võib Tallinnas näha naisi niinimetatud bumerangidega ringi käimas ja see pole ilus. “Tihti ei mõelda, et kui klient käib linna peal, näeb inimene tema välimuses tegelikult tehniku tööd,” lisab ta. Soovituseks on konsultatsioonile minnes uurida ilutegija tausta, kaua ta on seda tööd näinud, kui pädev ta on, kus on koolitamas käinud, arengu nägemiseks vaadata tema varasemaid töid ning kindlasti koolitusdokumente. Monika arvab seepeale, et sedavõrd hoolikas taustauuring võib mõnda jumestajat ärritada.

Merilin arvab, et oma tutvustav kaustik on tal olemas ja ta võib selle kliendile alati copy-paste saata, kuid ilutegijad on üldiselt liiga hõivatud, et igale kliendile põhjalikku ülevaadet anda ja seda peaks klient ise uurima.

Head Uudised4

Monika küsib ilunippide järele: millised on need elementaarsed võimalused ennast värskendada? Merilin käib kasutab selleks koduseid vahendeid, nagu kurki, mett, vabal päeval, kui lapsi kodus pole, alustab ta saunaga ning teeb lihtsaid protseduure. Enne raadiosaatesse tulekut jäid tal kurgiviilud silmadele panemata ning nüüd lubab Monika kompensatsiooniks talle kurgi osta.

Mati tahab teada, mis kuulub veel peale kulmude ja huulte hooldamise püsimeigi mõiste alla. Merilin ütleb, et selle tehnoloogiaga saab arme peita ja jutustab loo, kus varjas käearmi oma loominguga ning pani Facebooki lehele üles fotod käest enne ja pärast. Tunni aja jooksul tuli paarkümmend pärimist selle kohta, et kas neil on olemas eemaldusaparaat. “See näitab, kui palju on Tallinnas püsimeigiga rikutud nägusid,” arvab ta.

Kuna armi saab katta, mitte eemaldada, pakub Mati välja väga metallicaliku variandi joonistada armi juurde vaglad. Ka Monika palve Merilinile anda nõuandeid sügisstressi maandamise kohta saab temalt ettepaneku teha põsele värviline vahtraleht.

Merilini sõnul on sügis aeg, kus inimeste elus hakkab mingi muutmise periood, nad tahavad ennast paremaks muutma ja rohkem tahetakse ka püsimeiki teha.

Positiivitar Monika teab ka seda, et Merilin on alati rõhutanud positiivse mõtlemise tähtsust ja viimane kinnitab, et see on elu alus. Isegi halva meeleolu juures kinnitab ta enesele peegli ees, et ta on ilus, ja see teeb päeva alati ilusamaks. “Loodan, et kumakad mõistavad mind kui ma peegli ees seistes räägin, et olen nii ilus!” muigab saatejuht Mati ning kutsub üles pille kotti panema. Monika meenutab veel üht popimat lugu portaalis Goodnews, mis sisaldab ärimehe Julien Smithi soovitusi 20-aastatele noortele. See sai kiiresti loetavamaks looks ja esimene punkt kahekümnest ütleb, et maailm püüab meid rumalaks jätta, Üldiselt aga tunnistavad saatetegijad, et on saatest targemaks saanud ja vestlusringi lõpetab kuum lugu “Nii kuum on tunne!”

Kuma Raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade on eetris neljapäeval kell 11.20 ja kordusena pühapäeval kell 15.

Kuma Raadio, portaaliga GoodNews ja Merilin Markov-Valmi T&M Ilusalongiga saate aga kohtuda iga päev.

Head Uudised3

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 03.september 2015T&M Ilusalongi omanik Merilin Markov-Valm

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews