1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. HEAD UUDISED! Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühissaade toob taas eetrisse kunsti ja võitluskunstid
HEAD UUDISED! Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühissaade toob taas eetrisse kunsti ja võitluskunstid

HEAD UUDISED! Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühissaade toob taas eetrisse kunsti ja võitluskunstid

Viimase suvekuu viimane heade uudiste saade Kuma Raadios algab ühe saatejuhi Mati Palmeti konstanteeringuga, et eetris on nii kunsti kui ka võitluskunsti ning tema võluv kolleeg, portaali GoodNews eestvedaja Monika Kuzmina tutvustab saatekülalist — selleks on spordikeskus Teras tegevjuht ja King of Kings poksivõistluse üks korraldaja Dmitri Orlov.

“Orgkomitee esimees,” täpsustab Monika, kes on ise poliitikas olnud ja seetõttu tiitlitest lugu peab. Mati tahabki kohe teada, kas mees lisaks organiseerimisele ka ise võitluskunstides kaasa lööb ja nii see Dmitri sõnul ongi. “Siis kui aega leian ja mitte professionaalina,” täpsustab ta.

Monika alustab siiski tavalisest kunstist. “Kas kõigepealt imetleme renessanssi ja siis anname üle koonu neile, kes aru ei saanud?” muigab seepeale Mati. Monikat üllatab tegelikult see, et taasiseseisvuspäeval 20. augustil käis Tallinna Raekojas ülespandud näitust “Kunst valitseb” vaatamas rekordarv inimesi — selle ürituse kuraatori Piia Ausmaniga oli Matil varem Kuma Raadios kunstinädalal tervelt viis vastavasisulist saadet.
“Sel päeval käis näitusel selline hulk inimesi, et kui mulle arv öeldi, arvasin, et statistikas on midagi valesti läinud,” jutustab Monika. “Kui isegi tavaline 300 inimest päevas tundus üsna uskumatu, siis sel päeval oli külastajaid 1613, see on ju 200 inimest tunnis!”

Dmitri OrlovMati arvab, et kõige paremini toimiv asi siin maailmas on uudishimu. “Neid teoseid, mida raekojas 5. oktoobrini eksponeeritakse, on inimesel oma vaimse rännaku jooksul siin planeedil võimalik keskelt läbi vaid üks kord näha,” pakub ta. Kui välja pannakse selliste meistrite nagu Rubensi või Bruegheli maalid, siis on saatejuhi arvates loomulik, et inimesed tahavad neid näha. Sedavõrd väikeses riigis ja ühiskonnas nagu Eesti puhul, loeb kvaliteetekspositsiooni puhul ka suust suhu reklaam.

“Reklaamist, haipimisest ja lärmamisest pole mingit tulu, kui ei järgne see, et kohal käinud inimesed lähevad positiivse sõnumiga edasi,” oskab Mati asju sappa panna ning tema arvates on kunstinäitusel lähenemine reklaamile just selline nagu peab.

Muusikahuviline raadiomees teab sedagi, et suured rahad liiguvad klassikalises, mitte poppmuusikas ja sama kandub ka kunsti. Edasi järgneb saatejuhtide arutelu rubla neljakümneste vinüülplaatide ja muusikamaitsete teemal.

Monika täpsustab veel, et septembris läheb käiku eriline hariduslik sotsiaalprojekt, kus haridusasutustele antakse teada võimalusest viia õpilased sümboolse tasu eest näitusele, kuhu lapsed muidu ehk ei satukski. Mati arvates on hea, et tegu on renessanssinäitusega, millest iga koolijõmpsikas aru saab — oleks midagi keerulisemat, siis vabastatakse ehk tublimad lapsed külastamisest ja teised peaksid kohustuslikus korras maale vaatama minema.

Edasi naastakse kohustuslikus korras võitluskunstide juurde ja Monika tahab Dmitrilt teada, et kuidas õnnestus Eestisse tuua selline suurvõistlus, mida 17. oktoobril kannab siit üle ka Eurosport. “Mida pidite maha müüma?” pärib ta. Küsitletu räägib, et läbirääkimiste kaudu õnnestus King on Kings sari Eestisse ja Lätti tuua ning sellest saab iga-aastane üritus. “Pilootprojekt toimus mais Lätis Riias, see oli edukas ja Tallinnas muutub ilmselt veelgi edukamaks,” usub Dmitri. Vastuseks Mati küsimusele lisab ta, et tegu on kickpoksivõistlusega, kus vastasele saab lööke jagada ka jalgadega.

Dmitri sõnul sõltub huvi võistluse vastu mitte sedavõrd stiilist, kuivõrd sellest, kes on ringis. Mati arvates toob ka siin inimesed kohale uudishimu ning ta arutleb, kui palju on Eestis inimesi, kes teevad vahet tai ja kickpoksil. Dmitril sõnul on temagi sõprade hulgas neid, kes ei saa aru, mis areenil toimub ja kui aru ei saa, siis pole ka huvi. Saku Suurhallis üritatakse võitlused põnevaks teha, muuhulgas on fight`ide vahel ka meelelahutust. “Kindlasti saab see kõigile huvitav,” usub ta.

Monika meenutab tuhandete osavõtjatega King of Kingsi võistlust Riia Arenal, kus käis ka kolm bussitäit tõelisi Eesti fänne, kaasas oma riigilipud, kohal käis ka Tallinna Harley Davidsoni klubi ning ratturid seisid kahel pool sissepääsu, lastes inimesed endi vahelt läbi. Dmitri sõnul on Tallinna üritusele oodata umbes nelja ja poolt tuhandet fänni. Riia Arena ja Saku Suurhall on üsna sarnased, kuid kuna Tallinna võistlust kannab üle Eurosport Live, on siin ka tehnilisi nõudeid rohkem, kuna vaja on teha kvaliteetset ülekannet.

“Saku Suurhall on võimeline vastu võtma rohkem kui neli ja pool tuhat inimest, aga me otsustasime, et see on see arv inimesi, mis meid rahuldab, et head üritust pakkuda,” lisab ürituse korraldaja.

Mati teab, et profipoksis on vaatajapileti hinnad astronoomilised ja ta tahab teada, et ega Eesti spordisõpru nii karmilt ei rünnata. Dmitri rahustab teda, et lisaks kickpoksivõistlusele on spordiklubil teisigi väga vaadatavaid võistlusi ja korraldajad teavad normaalseid piletihindu. Piletihinnad King of Kingsile algavad 10 eurost ja lõpevad 40 euro juures. “Esireas visatakse sulle keegi sülle ja rõdult tead, kuspool võistlus käib,” muigab saatejuht.

Jutt läheb ka võitlejate peale ja Monika teab, et kaasa löövad meie võitmatu tüdruk Andra Aho, areenile astub Markko Moisar ja ka Maksim Vorovski, kellega võluv reporter hiljuti intervjuu tegi. Monika sõnul ootas ta energilist ja emotsionaalset noort meest, aga Maksim osutus tagasihoidlikuks. “Ta ütles, et pole selline, tema aeg tuleb ringis,” meenutab ta. “Avastasin jälle inimese, kes on igapäevaelus rahulik ja vaikne, tema tugevused tulevad välja ringis.” Dmitri nõustub selle hinnanguga ja Mati meenutab ülihead Jüri Järvetit, kes oma andekuses oli samuti vaikne.

Dmitri täpsustab veel, et tunneb Maksimi ammu, nad on koos koolis käinud ja võitlejana teab sõber täpselt, kui palju tal jõudu on, kuid seda ta välja ei näita.

Mati võtab uue teemana üles kümnest kümme matši võitnud Andra Aho ja teab ka poksitippe, kes sammuvad võidult võidule — kus siis kaotajad on, kes tippu ei jõuagi? “Kus on need, kes aeglase tempoga võtavad riske, saavad 30 korda kere peale ja hakkavad siis andma?” küsib ta. “Kaotajaid on meie ümber palju, isegi need tugevad, kes oma võitudest räägivad, on palju fight`e kaotanud,” selgitab Dmitri.

Nüüd jõuab jutt selleni, et kas ka kickpoksi juurde käib selline ülbitsemine ja jämeduste ütlemine nagu see on klassikalise poksi juures. “See on üks promomise viise, sest kuigi PR on ebaviisakas ja negatiivne, siis jõuab see meediasse ja inimesed räägivad sellest,” teab Dmitri. Monika meenutab üht Maksim Vorovski vastast, kes esitas meie mehele ülbe väljakutse ja Mati tahab teada, kas tegu on show`ga või lähebki viha nii kaugele, et minnakse kasvõi käsipidi kokku. Dmitri sõnul on enamasti tegu tõesti show`ga, kuid ka tõeline viha pole haruldane.

Kuna laupäevasel Kuma sünnipäeval sai näha kudo karated, mis Mati hinnangul on üks karmimaid võitlusstiile ja kus keegi kohe peab kaotaja halva märgi külge saama, siis uurib saatejuht selle tagamaid — jaapanlased, kelle kodumaalt ala pärit on, pole ju tuntud ülbitsejad. Ta küsib Dmitrilt, et kas on juhtunud, et keegi, kes reeglitest aru ei saa, on käitunud vastase suhtes jõhkralt. Dmitri pole sellest kuulnud ja ta teab, et võitlusspordis oleks sellise inimese karjäär läbi. “Austamine ja traditsioonid on kogu aeg esikohal,” lausub ta ja Monika lisab, et kuigi tegu on võitluskunstiga, on lugupidamine vastase vastu kogu aeg osa trennist.

Mati võtab üles loo minevikust, kus esimese karatebuumi päevil astus Balti jaamas tema ja ta sõbra ette noormees, kes küsis algul 20 kopikat, teatas siis, et tegeleb karatega ja tahtis teada, kas ka nemad. Sõber vastas, et ei tegele ning lisas kiites, et oled tubli, aga see ala hakkab su varsti joomist segama. — seepeale tegi tülinorija arusaamatuses kiiret minekut.

Monika meenutuseks on see, kuidas ta viis hiljuti kolm võitlejat golfi mängima. Taipoksijad olid enamasti vait, keegi ei arvanud, et saavad hästi hakkama, kuid Maksim Vorovski kuulas, õppis ja napsas väsimusest hoolimata võidu. Marko Moisar aga saatis palli koos kepiga lendu ning see oli Monika arvates üks lõbusamaid momente. “Võitlejatel pole aega lillutada, kui litakat ei anna, hakkad ise saama,” muigab Mati seepeale.

Jutt läheb ka Dmitri isiksuse peale ja kuigi too tegeleb poksi, kickpoksi ja kudo karatega, ei pea mees ennast harrastajaks ega oma teadmisi erilisteks. Tema sõnul on Eesti kudos Euroopas hästi tuntud, kuid lisaks ala kodumaale Jaapanile on tugevamateks maadeks tõusmas Venemaa ja Ukraina.

Mati tahab teada, miks inimesed valivad tegelemiseks sellise ohtliku ala. Dmitri sõnul on ala noor ja reeglite loomisel on arvestatud, et vigastusi oleks minimaalselt. Seepeale nendib saatejuht möödunudaastase kogemuse järgi, et poksijad on nagu riigikogulased, kes algul kaklevad, pärast aga lähevad koos kohvikusse ning tema küsimuseks ongi see, kas sõbrad ikkagi ringis vastakuti kokku saavad. Ala eeldab ikkagi üksteise klohmimist ja seda sõbrad ju ei tee.

Dmitri kinnitab, et sõbrad hoiduvad tõesti vastastikustest matšidest ja eriti veel vennad — vendadele Klitškodele on pakutud meeletuid summasid, et neid vastakuti näha, kui mehed on keeldunud. Tegu on küll spordiga, kus võid võita, kuid see võib ka lähedase inimese ninaluumurru arvelt juhtuda.

Piletid King of Kingsile on müügis ja fännidele on mõeldud 750 hea nähtavusega kohta hinnaga 10 eurot, neid on saadaval küllaga ja üldiselt nii ägedale show`le vaid kümne euroga pääsemine on midagi erakordset. Dmitri märgib siiski, et fännitsoonis on palju karjumist ja lärmi, seega need, kes soovivad vaikselt jälgida, peaksid mujale koha otsima. Mati soovitab sellistel inimestel sootuks muuseume külastada. Monika täpsustab ka ratastoolikohtade olemasolu ja korraldaja sõnul on neid nii palju kui vaja, hind kümme eurot ja saatja saab sisse tasuta. Mati arvab irooniaga sellise koha vajajate hulka ka eelmiste võistluste mõned osalejad.

Meessaatejuht on vaimustuses kleenukesest “plikanirust” Andra Ahost ja tema kiiretest löökidest ning võrdleb teda loodusfilmidest nähtud konnaga, kelle keel hetkega putuka lehelt ära nilpsab. “”Millal löök tuli, saad teada alles siis, kui ennast püsti ajad,” arutleb ta. Edasi ongi teemaks see, et kas jõmpsikas suudab reaalselt pätist jagu saada, kui ta on kudo trennis kaasa löönud.

“10-aastane ehk mitte, aga 14-15-aastane teab, kuidas ennast kaitsta ja pätil pole mingit šanssi,” usub Dmitri. Eelduseks on muidugi tehnika tundmine. Tema enda poeg on alles neljakuune, kuid kusagil kolmeselt hakkab poiss kindlasti trennis käima. Selline trenn on Dmitri arvates vajalik, et laste energiat suunata, see arendab keha ja üldiselt ei sarnane väikeste trenn sellega, millist teevad 14-15-aastased. Monika hinnangul pole reeglitevabam kudo veel levinud ning tema kolleeg tahab teada, kas sellega tegelemisel on mingid piirid. Dmitri sõnul on piirid võistlemisel, kuid treenimisega võib alustada ja sellega tegeleda mistahes vanuses. Tema jutu järgi käib koos temaga treenimas ka üks üle kuuekümne aasta vanune mees, kes Dmitri hinnangul võib temast jagu saada küll.

Mati rõhutab veelkord, et 17. oktoobril näeb maailmatasemel võitlussporti kõigest 10 euro eest ja Monika soovitab vaadata GoodNewsi rubriiki “Eriline inimene”, kust võibki lugeda ühest aitajast. Matile meenub seepeale videoklipp kodutust, kes kerjates pani välja sildi, et vajab raha alkoholi ja narkotsi jaoks ning temale annetati kõige rohkem. Sellise mittehea uudisega heade uudiste saade seekord lõpebki.

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 27.august 2015King of Kings poksivõistluse korraldaja Dmitri Orlov

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews